De oude kleren van de paus

Hoe komt het dat mensen in een god kunnen geloven? Wat zou het 7 jarig Tsunami slachtoffertje gevonden hebben van het antwoord van de paus op haar vraag?

A Japanese girl asked the pope, who, she said, “speaks with God”, why she was having to suffer so much as a result of the earthquake and tsunami that had struck her country. “I am very frightened because the house where I felt safe really shook a lot and many children my age have died. I cannot go to play in the park. I want to know: why do I have to be so afraid? Why do children have to be so sad?” said seven-year-old Elena.
Benedict admitted: “I also have the same questions: why is it this way? Why do you have to suffer so much while others live in ease? “And we do not have the answers, but we know that Jesus suffered as you do, an innocent, and that the true God who is revealed in Jesus is by your side.” (bron: www.guardian.co.uk)

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=6EG5SvRiN6Q]
7-year-old girl says her house shook violently in the March 11th earthquake

CPB mac adressen en payload

Google rijdt met StreetView auto’s rond en neemt verkeer van WIFI acces points op. Is dat erg? Het CPB vindt het van wel. Normaal kunnen we niet voorzichtig genoeg zijn met onze gegevens. Heeft het CPB hier een punt?

Het eerste risico is het opgenomen verkeer, de payload. Nu ken ik de techniek van Google niet exact. Naar verluidt gaat het om gegevens die persoonsgegevens bevatten als e-mailadressen, medische gegevens en informatie over financiële transacties. Hoe moet dat ongeveer gaan? Een Street View auto rijd door de straat met 20 km per uur, het bereik van WIFI is buiten zo’n 50 meter, dus wordt maximaal een 100 meter gevolgd, met 20 km per uur (5,6 meter per seconde) is dat zo’n 20 seconde. Maar dan moet het verkeer wel onversleuteld verstuurd worden. Het kraken van WIFI keys vergt veel meer data en kan niet aan de orde zijn, het zelfde geldt voor https, SSL, verkeer. Ja, Google mag deze data niet gebruiken en moet dit wissen en heeft dat zelf ook erkend. Goed dat het CPB dat controleert maar een storm in een glas water.

Het tweede risico, de mac adressen van de router gecombineerd met de locatie worden opgeslagen en gebruikt. Mac adressen komen niet verder dan een router, vanaf daar worden het IP adressen. Google kan bij zoekopdrachten dus het mac adres van het gebruikte systeem niet achterhalen*. De provider kent mogelijk het mac adres van de WAN aansluiting, maar niet die van de WIFI aansluiting. Mac adressen zijn gekoppeld aan hardware maar kunnen op moderne hardware aangepast worden. Hoe zou misbruik kunnen gaan? Je stuurt iemand een e-mail die verwijst naar een website die een spyware plug-in in de browser activeert. De plug-in achterhaalt het mac adres van de router en geeft deze door. Het mac adres wordt aan een gemodificeerde Google app aangeboden en deze laat daarmee de locatie van de PC zien. Mmmm, misschien de mac adressen maar niet aan Google toevertrouwen.

* Tenzij er een plugin in de browser zit, of Google Chrome, dergelijke zaken doorgeeft. Als je dan via een bekend WIFI mac adres werkt zou Google de locatie vrij zeker kunnen weten.