Winkelen op zondag

Morgen is het zondag. Mijn werkweek gaat meestal van maandag 6 uur tot ergens in een vrijdagmiddag file, soms zijn er zaken die ’s avonds of in het weekend geregeld moeten worden. Na de week is er een zaterdag met activiteiten in en om het huis, en dan de zondag. Noodzakelijke aankopen gebeuren tussendoor, soms heb je iets meer tijd nodig, of wil je samen iets kopen. Dat zou je dan op zondag willen doen.

Over werken op zondag doen wij in Nederland heel dubbel. Voor allerlei sectoren is het geaccepteerd, maar voor een aantal andere dan weer niet. In ieder geval zijn open winkels op zondag nog steeds een onderwerp dat veel emotionele reacties op roept, in dit geval in De Westlander naar aanleiding van de discussie voor de gemeente Westland.

Daar speelt nog iets anders. De Burgemeester Van de Tak doet voordracht voor vernietiging raadsbesluit zondagopenstelling winkels Westland, “als hoeder van de wet heb ik geen andere keuze”. Winkeliers die willen inspelen op de veranderende consument dan dus ook niet.

Regering gaat de koopzondagen beperken, socialisten en christenen vinden elkaar in het beperken van de vrijheden van het volk. Om even opportunistische redenen als die de huidige koopzondagen mogelijk maken nog even niet. Misschien hebben wij tegen die tijd dat het zover is een nieuwe regering en weer een ander wetje.

En wij consumenten, rijden naar een plek die wel open is, of kopen op Internet.

Belangrijke zaken, maar niet heus

Wat kunnen wij ons toch druk maken over onbenullige zaken. Gaan de door ons gekozen volksvertegenwoordigers op bezoek bij de koningin, mogen ze daar niets over zeggen, te kinderachtig voor woorden. Mijn volgende stem gaat naar een iemand die aan deze poppenkast niet meedoet, vast geen toeval, hij heeft deze keer al bedankt. Is er nog een vrouw (geen SP) die niet mee ging?

Vervolgens is er een parlementariƫr die zijn werk doet, de Arend-Jan Boekestijn, moet hij weg. Van wie eigenlijk? De pers, die heeft niets beter te doen dan eerst mensen te verleiden tot uitspraken en ze vervolgens opblazen tot iets belangrijks.

Mijn antwoord hierop is dit totaal onbenullige filmpje:

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=-SUU-JCdGhk]

PS, dit thema boeit mij kennelijk, 17 juli 2007 ook al een post over dit onderwerp.