Geef acht!

Zelf ben ik wel iemand die hecht aan de ervaring in de praktijk. Natuurlijk, manager zijn is een vak op zich, maar enige eigen ervaring met de werkvloer kan geen kwaad. Wat dat betreft zou ik zonder mijn eigen principes te laten varen nog kunnen solliciteren naar minister van defensie.

Met gezag heb ik ook niets op, maar dan ben ik wel consequent, dus ook geen gezag van bijvoorbeeld een geloof. Laten wij er geen misverstanden over ontstaan, wij moeten het wel met elkaar redden op deze aarde, dus het wordt niets als iedereen alleen zijn eigen belang laat tellen.

Ook ben ik bewust wel in dienst gegaan, of beter, heb ik bewust niet er onderuit proberen te komen. Geweld is altijd een slechte zaak, er is volgens mij maar één echte oplossing, er in overleg met elkaar uitkomen zonder geweld. Maar ja, de randvoorwaarden zijn niet altijd ideaal. Dus er kan altijd een moment komen dat je jezelf met fysiek geweld moet kunnen verdedigen.

PS, mocht ik ooit in de politiek belanden nu alvast maar even alles bekennen. Ik had vroeger flinke linkse sympathieën. Ik ben in die tijd (voor zover ik mij nu kan herinneren) niet lid geweest van een politieke partij, heb vast wel eens iets ondertekend en vond het heerlijk de VVD’ers in de klas te sarren met een ander standpunt (waar ik het persoonlijk misschien niet eens mee eens was).

Ra ra wat is dit?

Mijn camera is kapot, of beter ik heb hem zelf kapot gemaakt. Een typisch geval van lees de manual en handel er naar. Maximaal 1,5 meter onder water, niet springen in het water, temperatuur verschillen vermijden, en zo voort. Dus helaas aan het begin van de vakantie was het over, zout water en electronica is geen goede combinatie.

Maar zoals het in deze samenleving er aan toe kan gaan, er is al weer een nieuwe camera. En die heeft een leuke nieuwe functie, foto’s maken op 1 cm van het onderwerp.

En hier de oplossing.

200 miljoen euro is ontzettend veel geld

Staatssecretaris Marja van Bijsterveldt (CDA) geeft bij de toelichting van haar plannen om middelbare scholen extra geld te geven aan dat “200 miljoen euro ontzettend veel geld is”. Ja, 200 miljoen euro is veel geld, maar hoeveel kost het voortgezet onderwijs eigenlijk?

De begroting 2008 van het ministerie geeft uitsluitsel, 5.989 miljoen euro op een totaal van meer dan 32 miljard euro. Van de ongeveer 6 miljard voor het voortgezet onderwijs is meer dan 5 miljard vast besteed voor de ‘personele uitgaven’.

De 200 miljoen over drie jaar is ruim 1,3% extra per jaar en ruim 7% extra voor de uitgaven zonder de personeelskosten mee te tellen. Een goed besluit, het geld is vrij inzetbaar door de instellingen, bijvoorbeeld voor betere lessen.

Maar of het in begrotingstermen nu om ‘ontzettend veel’ geld gaat? Ik twijfel.