Hoe zuinig is zuinig? Hoeveel scheelt hybride?

Fossile brandstof raakt op, dus eerst wordt het duurder en dan gaan we echt op zoek naar alternatieven, dat kunnen wij allemaal weten. Maar de overheid gaat dat niet snel genoeg dus helpen zij dit proces door zuinige en/of schone auto’s extra aantrekkelijk te maken. Dat klinkt goed maar is dat het ook. Daarnaast is groen een hype en de hybride auto is daarvan het symbool. Maar hoe zuinig is een hybride in de praktijk eigenlijk?

Een leuke site om daar een beeld bij te krijgen is http://www.spritmonitor.de/. Hier kan iedereen zijn autokosten in het algemeen en speciaal zijn brandstofverbruik bij houden. Op dit moment staan er 112.140 voertuigen geregisteerd met een gemiddeld verbruik van 8,0 l/100km – berekend over 1.011.773.521 km met 81.244.736 l brandstof. Dat zijn leuke cijfers nietwaar. Nu zal dit geen representatieve steeproef zijn maar het geeft een beeld over wat je in de praktijk met een auto zal gebruiken als je een beetje op het gebruik let.

Ik ben natuurlijk niet de eerste die zich deze vraag stelde dus er is een lijst met de zuinigste auto’s opgesteld. En ja, er staat bij de benzine auto’s een hybride op één. De Toyota Prius scoort met gemiddeld 5,3 l/100 km het beste. De volgens mij qua gebruikstoepassing vergelijkbare Carolla scoort gemiddeld (ook benzine) 7,7 l/100km. Dus ja, Hybride scheelt in de praktijk best veel, maar is 30% minder verbruik genoeg voor de huidige mythische status die de hybride heeft?

Minstens zo interessant vind ik het verschil tussen de zuinigste diesel, de Audi A2 3l en de ‘normale’ uitvoering. Dat is 3,67 l/100km tegen 4,77 l/100km ruim 20%. Overigens scoren alle kleine auto’s goed. De Toyota Aygo verbruikt ongeveer even weinig als een Prius, en je auto laten staan en de fiets nemen is helemaal zuinig. Uiteindelijk gaat het natuurlijk om de kilometers zo efficient mogelijk te gebruiken.

Dan ben ik zelf ook aan de beurt. Nu heb ik geen super zuinige auto, het is een Opel Zafira, hoog dus veel luchtweerstand met conventionele diesel technologie onder de motorkap. Wel een 6-bak dus tussen de 80 en 100 km/uur scoort hij goed. De eerste drie tankbeurten gingen lekker, 5,52 l/100km, daarna veel korte ritten stadsverkeer en lang harder gereden op de snelweg. Hier zie je mijn actuele status: Spritmonitor.de. Ik ben benieuwd waar ik op uitkom.

Nederlanders slaan door

Naast de volledig verdampte tolerantie is het nu ook volslagen duidelijk dat de Nederlanders hun privacy bij het vuilnis hebben gezet. “Staatssecretaris Ank Bijleveld (Binnenlandse Zaken) stelt voor om de vingerafdrukken van iedereen die een identiteitsbewijs aanvraagt te verzamelen en toegankelijk te maken voor opsporing.” (bron NRC 15 februari 2008). Hadden wij ooit op de harde manier van onze geschiedenis geleerd dergelijke centrale bestanden beter niet aan te kunnen leggen, nee we denken nu wel beter te weten. Ik praat straks opnieuw met de voorstanders indien ze een keer ‘per ongeluk’ van bed zijn gelicht, er hackers in opdracht van beroeps criminelen zijn binnengedrongen in de database, of nadat onze nieuwe Islamitische regering op zoek is naar overtreders van de burka-wet (niet die we nu dreigen aan te nemen maar die andere). Wie gaat er mee demonstreren?

Update 28/2/2008:  Er gaat wat gebeuren! Pechtold (D66) roept “Start burgerrechtenbeweging” en binnenkort kan ik gaan demonstreren.

Mag ik je lader even lenen?

Dankzij diverse ontwikkelingen veranderen ook onze sociale omgangsvormen. Vroeger was het heel normaal om een vreemde aan te spreken en te vragen naar een vuurtje, of misschien wel een hele sigaret. Met het anti rook beleid waardoor roken niet meer een echt gezellige bezigheid lijkt te zijn (dit is het oordeel van een niet roker) moeten er nieuwe manieren van contact leggen gezocht worden. Gelukkig krijgen wij een helpende hand van de techniek, de constante energievraag van onze mobiele devices. Mag ik je lader even lenen?

Maar ook dit deze aanpak lijkt nu al weer eindig, de micro-usb (ik heb zelf nog geen device die dit gebruikt) wordt de nieuwe standaard, in ieder geval voor mobiele telefoons. Mede onder druk van de Chinese overheid, zien zij een nieuwe bedreiging van hun één-kind beleid?

Mag ik je lader even lenen

P.S. Mocht ik je vrijdag wel erg spontaan hebben geconfronteerd met deze zienswijze, mijn excuus.

Makeover

Het was natuurlijk erg verleidelijk ook boven op minister Rouvoet te duiken, dat is als zo veel gedaan dus maar niet. Wel heb ik Deep Throat gedownload zodat ik niet op de 23e hoef te wachten om mijn oordeel te kunnen geven. Een artikel van Maarten ’t Hart in de NRC van donderdag 31 januari 2008 over onze drang naar schoonheid trok mijn aandacht. Een rol erbij speelde zeker dat mijn terughoudendheid om te gaan sleutelen aan je lichaam door hem gelijkgesteld wordt aan religieus fundamentalisme. Oeps, hij had mij te pakken.

Maarten ’t Hart betoogt dat het kenmerkend is voor vrijwel alle vormen van religie dat men de drang naar schoonheid wil beteugelen, zoals God het lichaam heeft afgeleverd, dient het te blijven. Van het afscheren van de baard tot vormen van laserstyling en liposculptuur zijn pogingen om onze juveniele kenmerken te behouden. Hij voorspelt dat een en ander nog veel verder zal evolueren. Mettertijd zal klonen de norm zijn, want bij klonen kun je, dankzij ‘genetic engineering’, doeltreffender overgaan tot lichaamssculptuur. Enkele verschijnselen die niet onder het verlengen van de juveniele fase vallen zijn: borstvergroting en penisverlenging. Maar de ontkoppeling van seks en voortplanting zijn al zo ver voortgeschreden dat dit niemand meer opvalt.

Stoppels

Ik heb mijn keuze gemaakt, ik word consequent, mijn baard blijft er af gaan en ik zal dus niets meer zeggen over andere zaken als plastische chirurgie.