Afscheid nemen

Soms hoop je, tegen beter weten in, op een wonder, zeker in dit geval. Maar de werkelijkheid is hard, zelfs de Tweede Wereldoorlog zal eindigen in de geschiedenisles, misschien maar beter ook dat we zo vergeetachtig zijn. Het is begrijpelijk dat de Bomenstichting mensen hoop wil geven op een herstel van de door paddestoellen overwoekerde Anne Frankboom. Maar waarom niet juist nu zo’n $ 10.000 E-bay kastanje pakken en een nieuwe boom planten?

Kastanjeblad in de herfst

Bevroren autoruiten

De winter begint aardig en de eerste dagen nachtvorst hebben we al weer gehad. Dat betekent ‘s-ochtends krabben. Gelukkig kan ik mijn vriendinnetje soepel op weg helpen, overigens afgekeken van mijn vader, een half uur voor zij op pad gaat zet ik een elektrische kachel in haar auto. Dus rijdt zij in een voorverwarmde auto, met ontdooide ruiten weg. Alleen de spiegels moeten even gedaan worden.

Elektrische kachel in de auto

Dan het milieu, een half uur 2.000 W, dus 1 kWh, dat is ongeveer 7 eurocent aan Franse kernenergie. Krabben met de motor aan duurt snel een minuut of 3, geschat stationair gebruik 0,5 liter per uur en een benzineprijs van 1,40 EUR komt op 7 eurocent met CO2 uitstoot.

Nieuwe site, eindelijk een CMS

Al jaren loop ik met het plan voor het regelen van de familie-site middels een CMS, schande dat dat nog steeds niet gebeurd was. Eigenlijk was mijn keuze op Drupal gevallen, maar helaas krijg ik bij mijn provider niet genoeg rechten op de database (ik mis CREATE TEMPORARY TABLES en LOCK TABLES). Dus toch weer terug bij het CMS dat ik als eerste probeerde, Joomla. Na proefdraaien op de achtergrond is de site nu voldoende op orde en te zien op: http://with5.com

Joomla Logo

Een paar keuzen moeten nog gemaakt worden. Wat doe ik met dit blog in WordPress? En wat doe ik met de foto’s, blijf ik die in html files zetten of ga ik een echt album gebruiken, bijvoorbeeld gallery?

Inbraak of slordig?

Ik moet voorzichtig zijn want mijn werkgever is ICT leverancier van diverse uitgevers en leverancier van het Ministerie van SZW, dus dit artikel is volledig op eigen titel (zoals alle artikelen hier overigens).

Wat is er aan de hand, persvoorlichters, overigens ook afkomstig van de betreffende uitgever, hebben zitten snuffelen in het redactiesysteem van de GPD. Oei dat mag niet, paniek in de tent, grote woorden bij media en oppositie, minister op het matje, je kent het hele liedje wel.

Vanuit IT perspectief is het gewoon gepruts bij de uitgever. Basisregel wachtwoorden is deze regelmatig te veranderen, niet te delen, voldoende moeilijk te maken, etc. En als je dat nog wat beter wil doen gebruik je harde autenticatie, naast een wachtwoord heb je dan nog iets fysieks nodig, bijvoorbeeld een GSM telefoon (die een SMS ontvangt), een smart card of een token (zie foto).

Dus pers, het is niet netjes, maar stoppen met het gepiep, gewoon je eigen zaken beter regelen. Voor advies, stuur mij even een bericht. Overigens, vertel eens, hoe lekt die miljoenennota steeds uit, wat doen jullie met een gevonden PC of USB-stick afkomstig van (een medewerker van) een ministerie?

CryptoCard autenticatie token

hfl 5.826,91 vijfduizendachthonderdzesentwintig gulden en éénennegentig cent

Ons huis is vol, ik ben dus aan het opruimen. Zo kwam ik de bon tegen van een van mijn eerdere PC’s, gekocht in 1994. Een Intel 486DX op 33 Mhz, met 16MB intern geheugen, een 525 MB harddisk en Windows 3.1. Totaalprijs hfl 5.826,91. De tijd gaat snel, maar PC’s zijn in ieder geval veel goedkoper geworden. Grappig is dat Microsoft Windows en DOS toen samen 50 gulden kostte en de Microsoft muis 179 gulden. Nu kost Microsoft Windows Vista (Home Basic, NL, 32-bit, OEM) vanaf 71 EURO en een Microsoft Basic Optical Mouse (USB) nog geen 5 EURO.

Factuur Escam PC 1994

Overigens heb ik het systeem daarna nog uitgebreid met een Trust AE1414 faxmodem, hfl 249,00 en een Soundblaster geluidskaart, hfl 549,00 en een double speed CDROM voor hfl 749,00. Deze spullen liggen na een lange tijd op zolder allemaal bij het afval.