Straffen

Er gebeuren zaken in deze wereld die je het liefst diep zou weg stoppen. Zware straffen zijn populair, de nuance in de discussie hierover is vaak ver te zoeken. Gelukkig vandaag een bericht dat vraagt na te denken over wat wij aan het doen zijn. Natuurlijk, wij moeten als samenleving iets doen met mensen die de fout zijn ingegaan. Maar wat schieten we op met volle gevangenissen, wordt het daar op lange termijn veiliger van? Of willen wij het liefst ontkennen dat mensen helemaal niet zulke leuke wezens zijn?

NRC 27 september 2007:

Hoge celstraffen niet onderbouwd, Rotterdam, 27 sept. Politici voeren langere gevangenisstraffen in zonder wetenschappelijke onderbouwing. Behandeling en nazorg van gedetineerden zijn zo verminderd, dat het aantal ex-gevangenen dat opnieuw de fout in gaat alleen maar zal stijgen. En de gedragsbeoordeling van verdachten is soms broddelwerk, zodat ten onrechte mensen tot TBS worden veroordeeld. Dit zegt hoogleraar forensische psychologie Corine de Ruiter. Zij is voormalig hoofd onderzoek van een TBS-kliniek en voert zelf regelmatig contra-expertises uit. Morgen spreekt zij haar oratie uit aan de Universiteit van Maastricht.

Wat hebben 15 april en 23 september 2007 gemeen?

Het geheugen is selectief, maar volgens mij hadden we dit jaar een erg lang strandseizoen. De eerste dag dit jaar dat we uit de kleren konden was 15 april, en vanmiddag lagen we (vermoedelijk) voor het laatst dit jaar op het strand en in de zee. Zoals het er naar uitziet gaan we nu weer uitwaaien, iets dat overigens dit strandseizoen ook al regelmatig kon, want het was een misschien een lang seizoen, maar ook een seizoen met weinig warme dagen.

Blote benen

Plastic zakken

Veerig jaar leerde ik dat plastic niet verteert en in een afvalbak hoort. Later werd dat een grijze afvalbak. Daar lijkt een einde aan te komen, plastic zakken kunnen wel verteren, altans sommige. Over een tijdje vast heel veel. Maar vast niet voor alle toepassingen, want de gebruiksduur is beperkt.

Update, Biodegradeerbare verpakkingsmaterialen, dat is de officiële term. Bio-plastics worden gemaakt van organisch meteriaal zoals maïs en tarwe.

Nieuw plastic

Waarschuwing

Dit blog is geplaatst op een server die geplaatst is in de Verenigde Staten van Amerika. Daardoor heeft de NSA de mogelijkheid zonder al te veel controle al het verkeer dat vanaf Nederland komt mee te lezen. Nieuwe wetgeving heeft dat recht verder gelegaliseerd. Het CDT, Center for Democracy and Technology, zegt daar over: The legislation, which the President is expect to sign, includes virtually none of the checks and balances that civil liberties advocates had called for to ensure that warrantless surveillance did not result in unchecked snooping on innocent Americans in the United States. In Nederland lijken het maar enkelen die zich er druk over maken, de Amerikanen zelf maken zich vooral druk over het afluisteren binnen de Verenigde Staten. Mijn eerste reactie is een provider in Europa kiezen, mijn tweede reactie is verzoenend, wellicht stemt de inhoud van dit blog (en jullie reacties) tot nadenken, tot verzoening. Dat zou mooi zijn niet?

Werkzaamheden aan de weg

Eerder mopperde ik over de overlast van werkzaamheden. Zaterdag was er ook overlast maar geen gemopper van mij. Rijkswaterstaat werkte (liet werken) aan de brug over de A4, A4 afgesloten van Amsterdam naar Den Haag (en een ongeplande afsluiting van de A44 door een ongeluk). Maar gelijkertijd werden de bomen gesnoeid en werden er landmetingen uitgevoerd. Een compliment voor de planning. Gisteren avond 23:00 uur, baan afgesloten op de A12. Reden? Het gras in de middenberm werd gemaaid. Gras maaien midden in de nacht om de mobiliteit niet in gevaar te brengen!

Brug ringvaart A$ na werkzaamheden