Houd uw stempakket bij elkaar in deze envelop

Donderdag vielen er twee enveloppen voor de waterschapsverkiezingen 2008 bij ons in de bus. Een goede aanleiding om na het diner te praten met onze kinderen over verkiezingen, overheid, waterschappen en onze vrijheid.

Toen de kinderen weer lekker aan het spelen waren verdiepte wij ons verder in alle codes op het stembiljet. Geboortedatum invullen, wat zit daar nu achter? Na het lezen van de veelgestelde vragen viel ons oog op ‘de kleine lettertjes’ op de enveloppe: “Houd uw stempakket bij elkaar in deze envelop”. Tja daar lagen ze, de twee stembiljetten voor twee mensen met een verschillend geboortejaar.

Mocht u zich ook hebben verdiept in de procedure, om misbruik te voorkomen moet ter controle het juiste geboortejaar worden ingevuld op het middels encryptie geanonimiseerde formulier. Morgen maar eens bellen met het Hoogheemraadschap, of één of twee ongeldige stemmen uitbrengen, of niet stemmen dan maar.


Ten aanzien van de verkiezingen heb ik een dubbel gevoel. Ik heb het idee dat de waterschappen wel hun best hebben gedaan. Maar de manier waarop u aan de ene kant het stemgeheim borgt en aan de andere kant er voor zorgt dat er geen fraude gepleegd kan worden is mij niet duidelijk.

In de veelgestelde vragen van waterschapsverkiezingen.nl worden wel punten aangestipt maar geen uitleg gegeven. Als voorbeeld: “Kan iemand zien wat ik heb gestemd? / Zodra u uw stembiljet heeft
opgestuurd kan niemand meer achterhalen op wie u heeft gestemd.”

In de ‘Documentatie Verkiezingsproces’ op de website vind ik meer informatie, maar ook dan wordt het mij niet duidelijk. Bijvoorbeeld uit: beschrijving_voorziening_briefstemmen.pdf: “Tijdens de voorbereiding van de verkiezingen worden GBA gegevens van kiesgerechtigden door een bestandendienst in de Portal geladen. Hierna berekent de Portal een unieke code per kiezer. Deze code wordt door middel van cryptografie op basis van een betekenisloos, uniek en willekeurig volgnummer voor ieder kiezer berekend. De cryptografische sleutels en codes worden aangemaakt binnen een beveiligd en geïsoleerd automatisch functionerend proces (RIPOCS). In de code is naast een volgnummer het geboortejaar van de kiezer versleuteld. Dit is noodzakelijk om fraude te voorkomen. Deze code en NAW gegevens van de kiezers worden aan de drukker beschikbaar gesteld om stempakketten te produceren. Hierbij wordt de unieke code boven en onderaan het stembiljet geprint.”

Als burger vind ik het erg jammer dat de waterschappen het vertrouwen van “Wij vertrouwen stemcomputers niet” niet hebt kunnen winnen. Sterker nog ik vind de houding van de waterschappen, ondanks de bevestiging van de rechter, onverstandig. Zij schrijven bijvoorbeeld: “De waterschappen hebben steeds het volste vertrouwen gehad in de door hen ingebouwde beveiligingsmaatregelen”. Lekker, hun eigen vertrouwen is vanzelfsprekend, volgens mij gaat het om het vertrouwen van de kiezers.

Ik zie maar twee oplossingen, of wij stemmen gelijk met de gemeenten op de waterschappen, op papier met een potlood en daarna in een bus, of wij schaffen de verkiezingen voor de waterschappen gewoon af, en misschien de waterschappen ook maar in deze vorm.

Low prices everyday

Al ruim een jaar lang worden wij door de media bestookt met de Amerikaanse verkiezingen, daar overheen komt nog eens de krediet crisis. En ondanks dat de Verenigde Staten ook in veel aspecten een grote invloed op onze samenleving hebben begrijp ik ze niet. Eerlijkheidshalve moet ik zeggen dat ik er nooit ben geweest en verder is er natuurlijk niet één VS, net zo min als er één Nederland of één Europa is. Maar toch, ik begrijp ze niet.

Onderstaande foto uit een winkel in de VS die ik van mijn vader ontving is een aardige visualisering van dit onbegrip. Ondanks dat ook in Nederland er ruim voldoende prullaria en andere niet-functionele zaken door onze huizen zwerven (kijk maar eens naar zo’n huis en tuin programma op RTL of SBS), zie ik deze platenspeler niet snel in de Media Markt folder staan als pallet aanbieding (is dat wel zo?). McCain heeft er vast wel één, al zal hij zich dat niet herinneren, Obama heeft een iPhone.

Update 10/11/2008: Ze zijn hot, na deze post nu ook in het NRC, Lp’s kopiëren met platenspelers van Teac en Denon: Een artikel in de serie ‘hebben’ over de LP-R500 van Teac (lijkt op de Crosley) en de Denon DP 200 en voor de ware vinylliefhebber de Linn Sondek LP12.