Kan een product ’te mooi’ zijn?

Normaal ben ik niet snel tevreden, en als er techniek in het spel is al helemaal niet. De ontwikkeling dat er steeds meer verpakkingen en ‘kant en klaar’ zaken rondom ons voedsel zitten is zeker niet alleen voorbehouden aan de thee. Vol bewondering heb ik de theezakjes, sorry het zijn Pyramids, van Lipton bewonderd. Maar toen betrapte ik mij erop dat ik aan het nut van deze innovatie twijfel, alhoewel het voor de marketing en Lipton financiële marge het natuurlijk een schitterende ontwikkeling is.

Kan ik mij van de jaren 90 herinneren dat wij ons zorgen maakten om het ijzeren nietje waarmee het touwtje bevestigd was waardoor het theezakje niet bij het GFT mocht. De Pyramid lijkt van een niet verteerbaar kunststof gemaakt dus weer ongeschikt voor het GFT, ik kan daarover geen extra informatie vinden op het doosje. Overigens kan de thee prima door de gaatjes naar buiten zwemmen, het met het touwtje op een lepeltje ‘uitwringen’ van de Pyramid is een kunst op zich.

Aan het maken van een objectieve afweging ben ik nog niet toegekomen, het thee-ei is wel alweer uit de lade gevist. ‘Slow thee’ is wat de bereiding van de thee op zich betreft geen goede naam, de Pyramid lijkt meer op een thee-ei dan een ouderwets thee zakje. Dus nu de prijs en de afbreekbaarheid verder onderzoeken.

Ze weten het best, maar nu de conclusie trekken

Wij krijgen een nieuw gemeentehuis. Nou ja ‘wij’, de gemeente Westland. Natuurlijk probeert de gemeente een ‘wij gevoel’ te creëren maar dat valt niet mee. En nu mogen wij kiezen, onze stem voor de architect en het globale ontwerp geldt voor 50% in de totaal keuze. De stemkaarten zijn nog niet verspreid of je krijgt van alle kanten mailjes met de oproep om tegen te stemmen door de stemming te saboteren met een ongeldige stem.

De argumenten tegen van de bevolking kent de gemeente, de gemeente gaat zelf zo ver het kritische geluid te benoemen in het promo filmpje op de website. De burgers zien liever een nieuw zwembad en de ambtenaren in de oude gemeente huizen in de stadskernen. Maar de gemeente gaat door, nog een paar onderzoeken verder komt het er gewoon zoals de ambtenaren het in  gedachte hebben. Een eigen paleis, midden in het centrum.

Ze weten het best, maar nu de conclusie trekken. Het is zo moeilijk als het je eigen plan doorkruist. De banken lijken het na een flinke crash een beetje te gaan begrijpen, het gaat om de klanten, je kan het haast niet geloven dat iemand dat hardop heeft moeten zeggen, maar het is nodig. Nu moeten we het de mensen waar het belastinggeld heen gaat het nog even vertellen.

En wat vind ik zelf? Stiekum hou ik wel van zo’n groot modern gebouw, maar laten wij een beetje bescheiden blijven, dat zal ons sieren.

22/04/2009: Geen toelichting nodig….. AD 21 april 2009 Waar de gemeente moeite heeft de voordelen van één nieuw in de plaats van de vijf oude gemeente goed voor het voetlicht te brengen, was de burgemeester toch optimistisch: “De Westlanders gaan pas echt geloven in het nieuwe gemeentehuis, als ze het kunnen zien.”

14/05/2009: De uitslag is binnen. Eerder lekte al uit wat de voorkeur van het ambtelijk apparaat was. “In totaal zijn er 14.415 reacties binnengekomen binnen de gestelde termijn, dit is circa 20% van de stemgerechtigden. Daarvan zijn er 9546 geldige adviezen. Er zijn 4407 kaarten voorzien van protestuitingen, zoals het alleen maar invullen van nullen, kruisen of anderszins, deze zijn dus niet geldig. Daarnaast zijn er 462 kaarten niet juist ingevuld en daarmee ongeldig.”