“U heeft geen enkel risico gelopen”

De brandweer, maar ook andere woordvoerders van organisaties, zijn er goed in om te roepen dat u “geen enkel risico” heeft gelopen. Alsof het inademen van die rook van de verbrandde verf van de oude fabriek gezond kan zijn. Nu was het de beurt aan een schooldirecteur: “De kinderen hebben geen enkel moment gevaar gelopen, schrijft directeur John van der Woning van de Willemsparkschool in een brief aan de ouders“, weet de schooldirecteur soms waarom de overblijfkracht het doelwit was en niet een leerling?

Het hele leven zit vol ongezonde dingen en risico’s, dat kan je gewoon zeggen. Laten wij elkaar niet collectief voor de gek houden. Natuurlijk doet een schooldirecteur zijn best zijn leerlingen te beschermen, maar ook om de gevaren van de wereld aan te kunnen. Natuurlijk probeert de brandweer de verspreiding van rommel te voorkomen, maar loopt het soms anders.

Dus wat mij betreft liever een reëel beeld schetsen dan valse zekerheid. En dat gaat veel verder dan de bovenstaande voorbeelden, denk maar eens aan de oorzaak van de huidige crisis.

Voor één keer iemand anders mening

Dit blog biedt mij de mogelijkheid mijn mening te verkondigen. Niet dat iemand daar op zit te wachten maar dan ben ik het kwijt. Deze keer een tip voor artikelen van een groep mensen die een eigen geluid willen laten horen. Pluspost heeft een heus beginselprogramma dat je bijna denkt met een politieke partij van doen te hebben, dat dan weer wel. Waarom ik je toch aanbeveel een keer te gaan lezen? Het is weer eens wat anders, kritisch maar dan zonder sensatie om de sensatie. Ik hoop dat ze het redden.

Inherent

Note: This article does not cite any references or sources. Please help improve this article by adding citations to reliable sources. Unverifiable material may be challenged and removed.

Alhoewel het ook bij ons op kan stoppen wij ongelofelijke hoeveelheden geld in onze wegen, maar dan krijg je ook wat. En we kunnen dat ook omdat we met lekker veel mensen (en dus auto’s) dicht bij elkaar wonen. In de loop der tijd verandert het inzicht hoe we die wegen het beste kunnen maken, inherente veiligheid is daarbij de laatste decennia het toverwoord. Dus niet nog meer borden, vangrails, lampen, stoplichten etc. maar vooraf onderzoeken hoe een nog veiliger ontwerp gemaakt kan worden met een minimum aan extra voorzieningen. Overigens is Nederland hier zeker niet alleen mee bezig, de rotonde lijkt mij een typisch Engelse uitvinding en onze verkeersborden zijn inmiddels Europees.

De laatste jaren zoeken wij onder andere naar oplossingen om de maximale snelheid kenbaar te maken aan de bestuurder. Over een paar jaar weet de auto dat aan de hand van de gps gegevens en de actuele kaarten, of eventueel active componenten in de weg en auto, voorlopig hebben wij de bestuurder nog nodig. Na bordjes op de vangrail van snelwegen, die weer weg zijn en in nieuwe hectometerpaaltjes zijn opgegaan zijn nu de provinciale wegen aan de beurt. Daar gaan we het proberen met http://www.strepenopdeweg.nl/

Hoe hard mag ik hier rijden?

De Onderzoeksraad Voor Veiligheid

In ons mooie land heb je van die organisaties waarvan je je kan afvragen of ze nu in het leven geroepen zouden worden als ze er nog zouden zijn. De Onderzoeksraad Voor Veiligheid is er wat mij betreft zo één. Nuttig werk wordt er gedaan, begrijp mij niet verkeerd, maar waarom een aparte raad, wat is hun budget? Deze week een spraakmakende zaak, een neergestort vliegtuig, en de raad kon bewijzen dat ze er boven op zitten, ze waren als eerste bij de zwarte dozen en bleven en lieten ze niet meer los.

Maar daar gaat het mij niet om, de raad heeft een bekende Nederlander als voorzitter, prof. mr. Pieter van Vollenhoven, hij is getrouwd met Margriet Francisca van Oranje-Nassa, de zus van onze koningin. En nu heeft de pers het over “Van Vollenhoven dit”, “Van Vollenhoven dat” als de de raad bedoelen. NRC “Van Vollenhoven geeft zwarte dozen niet af“, BNR “Reacties op rapport Van Vollenhoven“, NOS:  “Van Vollenhoven geeft zwarte dozen niet af“.

Nu heeft de raad het een beetje aan zich zelf te danken door hun voorzitter zo naar voren te schuiven, maar kom op pers, hou het een beetje zakelijk alsjeblieft.